Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Agnieszka Będlin Łukasz Ch (1615 niezalogowanych)
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
baga napisał:
cóż począć Patim jak ludzie ,, miast i wsi,, uczyli się historii Polski w organizacjach partyjnych do których się garnęli , a nie jak ,,pospólstwo,, z ,,zakurzonych teczek,, Gabriel napisał, że obywatele dzielą się na ,,ludzi z miast i wsi,, i pospólstwo,,klecha cie historii uczyl
swojej historii
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
patim napisał:ps
ile jest mogil norweskich a ile polskich pod Narwikiem ?

Byłeś kiedyś w Narviku ? .

W Narwiku nie walczyli wcale Norwedzy , Tylko Wojska Angielskie z Hitlerowcami , a Polscy Żołnierze byli tylko na Usługach ALIANTÓW , jako zwykłe mięso armatnie !.
---
Widziałeś cmentarze Polskie a /Hitlerowskie/Niemieckie !? w Narviku !!! .
Jaka różnica , na niekorzyść Polskich !!!
Norwedzy byli jedynie przewodnikami i informatorami ... którzy pracowali za wymierne Dolary .
---
Co do Polskiej Konstytucji 3-Maja ...
Jak Można DZISIAJ Honorować zaszczytami coś , co prawnie sankcjonowało podział Polaków na Polskich Panów i Polskich Niewolników !!! .
Poddaństwo Chłopów .
Dlatego też Komuna , Grała tymi Kartami jak jej się podobało .
---
I nie trzeba było być Komunistą , by być przeciwnikiem tej ustawy .
Wystarczyło jedynie umieć czytać i rozumieć też co się czyta . !!!!
---
Dzisiaj to mało kto się chce przyznać iż przed wojną , jego pradziadowie byli zwykłymi Chłopami Pańszczyźnianymi ...
---
Teraz to antenaci co najmniej Szlacheckiego pokroju chociażby tylko Zaściankowi i Zagrodowi ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Matko, ARCHANIELE litości!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lena1 napisał:
Matko, ARCHANIELE litości!
A Tobie co , Ty Moja Wirtualna Kochanko ??? .
---

Ja wiem , że przykra prawda Boli najbardziej , a i trudno jest się pogodzić z nawet najgorszą rzeczywistością .
Wszak jak Babcia uczyła , że trzeba być Posłusznym Parafianinem Swojego Kościoła , tak do dzisiaj pozostał sentyment , pomimo zdobytej wiedzy i wykształcenia nie tylko na religii .
---
TERAZ TO NAWET TRUDNO ZNALEŹĆ NA POLSKICH STRONACH ... co oznacza PARAFIANIN .!!! .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
[quote]Norwedzy byli jedynie przewodnikami i informatorami ... którzy pracowali za wymierne Dolary ./quote]
i to w obliczu
wrog napadl na ojczyzne
ewakulacja krola

jak zydzi w 1939

brak slow

a komuna nie grala konstytucja 3 maja
tylka ja tepila i zakazywala

przypadkiem w 78 poszlismy na wagary akurat 3 maja
skutki byly oplakane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
patim napisał:[quote]Norwedzy byli jedynie przewodnikami i informatorami ... którzy pracowali za wymierne Dolary ./quote]
i to w obliczu
wrog napadl na ojczyzne
ewakulacja krola

Hola ... Nie wyrywaj słów z całości ...!!!
---
Nie pisałem o całej Norwegii tylko o Narviku !!! ...

---
A to jednak zasadnicza różnica .
---
Król i jego świta Sama się Ewakuowała zw zgodą i wiedzą Obu stron ! .
Ponieważ DWÓR nie zgadzał się z Nową polityką pro Hitlerowską .
A Norweski Hitlerowski Watażka , nie miał tyle siły Militarnej , by zatrzymać Króla , oraz wtedy jeszcze nie było Oficjalnej Mowy o ataku Hitlera na Anglię .!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
aga bandola
(baga)
Wiking
nie wiedziałam że można się tak ubawić czytając niektóre posty zwłaszcza Gabriela i Jasty , Jasto historii uczyłam się w szkole, ale ciebie historii z pewnością uczył członek z ramienia partii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
patim napisał:

jak zydzi w 1939

brak slow

poczytaj małpo, poczytaj świnio
www.wprost.pl/ar/9554/Nasza-wina/
Przepraszamy Żydów i prosimy o wybaczenie. Polacy nie są współodpowiedzialni za Holocaust, ale są współodpowiedzialni za los polskich Żydów podczas Holocaustu. "Nie ma zbiorowej odpowiedzialności, jest odpowiedzialność za zbiorowość" - tak to określił Czesław Bielecki, szef sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych. Dlatego przepraszamy Żydów - w imieniu państwa, społeczeństwa, każdego z nas.
Grzech piąty: niewdzięczność
Powinniśmy się wstydzić za wrogi stosunek do walki Żydów w getcie takich formacji, jak Organizacja Polski Walczącej czy Antyk i Agencja Antykomunistyczna. Powinniśmy się wstydzić dlatego, że ofiarnie bronili oni wspólnego państwa. We wrześniu 1939 r. w szeregach Wojska Polskiego znalazło się 100 tys. Żydów (łącznie ze zmobilizowanymi rezerwistami). Wedle szacunków historyka Filipa Friedmana, 32 tys. z nich zginęło, a ponad 60 tys. dostało się do niewoli. Większość potem zamordowano.
Ponad 400 Żydów w polskich mundurach zginęło w Katyniu. Na cmentarzu w Monte Cassino znajdują się co najmniej 43 groby Żydów - żołnierzy II Korpusu. Umierali oni pod Tobrukiem i w walkach o Bolonię. Stanowili też trzecią część deportowanych w głąb ZSRR polskich obywateli (według danych Polskiego Czerwonego Krzyża w Teheranie). Sowieci poddawali ich surowszym represjom niż Polaków: wśród zesłanych było ich 30 proc., wśród ocalonych - zaledwie 6 proc. Kilkadziesiąt tysięcy zginęło w łagrach w Workucie, Uchcie, Peczorze, Archangielsku, Kotłasie. Setki przeszły przez więzienia na Łubiance i Brygidkach. W moskiewskim więzieniu KGB w jednej celi na jednej pryczy znaleźli się prof. Stanisław Głąbiński, działacz Stronnictwa Narodowego, i prof. Mojżesz Schorr, badacz kultury żydowskiej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
219 Postów

(lena1)
Stały Bywalec
Jaka prawda?
Już kiedyś pisałam, że PRAWDY znam trzy ...prawda, cała prawda i g...o prawda!
Tę trzecią przypisuję Tobie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
lena1 napisał:
Jaka prawda?
Już kiedyś pisałam, że PRAWDY znam trzy ...prawda, cała prawda i g...o prawda!
Tę trzecią przypisuję Tobie.
TY się Lubisz droczyć , a to jednoznacznie oznacza iż nie jest aż tak źle jak co niektórzy wieszczą .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok